Barnes, London

Location
Barnes, London
Materials
Spray painted mdf
Spray lacquered oak veneered mdf
What did I make?
Doors and drawer fronts with integral handles
Island unit
End tall unit with built in spice rack
Filler panels to ceiling
What would I charge for a similar project?
£11000.00
Acknowledgements:
Architects: mustardarchitects.com
Photography: Tim Croker

The Story

I was initially approached by the architects who were creating the extension to this house for a couple expecting their first child. Various meetings were held with both the clients and the architects to finalise details. These were held at the workshop and on site.

My role in this project was not to undertake any design work, but to create the architects vision by combine Ikea units and bespoke elements. This of course, kept the costs down for the clients.

The wedge-shaped island unit was built in the workshop before being dismantled for spray finishing. It was crucial that the angles of the wedge matched those on site, so the island was drawn out full sized before construction started. It incorporates some Ikea units and a dishwasher. The panel under the seating area is removable to give quick, easy access to the rear of the dishwasher. This helped installation and will be useful for any future maintenance. This was a complex installation, so I spent a couple of days on site helping the builder put it in place.

The panel with the built-in spice rack at the end of the tall units is also fully bespoke.

Once the units had been installed, I paid another site visit to measure for the panels that go between the top of the tall doors and the ceiling. This was done separately to ensure that the shadow gap to the ceiling was consistent with other details on the project.

The extension was shortlisted in the 2018 Don’t Move, Improve awards.